Home / Vijesti / U Bosni i Hercegovini sve više migranata, a sistemskih rješenja ni na vidiku

U Bosni i Hercegovini sve više migranata, a sistemskih rješenja ni na vidiku

Već gotovo 3 mjeseca Velika Kladuša je jedna od destinacija na tzv. balkanskoj ruti koju migranti i izbjeglice iz zemalja Bliskog istoka i Afrike koriste da bi lakše došli do željenih odredišta u zemljama Evropske unije. Iako se očekivalo da bi Bosna i Hercegovina mogla postati tranzitna zemlja na izbjegličkoj ruti, državne institucije i pored ranije donesenih određenih zakonskih dokumenata nisu spremno dočekale val izbjeglica i migranata, pa se oni po dolasku u Veliku Kladušu i druge gradove nalaze na otvorenom, bez  adekvatnog smještaja, hrane i higijenskih uslova.  Pomoć im pružaju građani, dok se sistemsko rješavanje problema još ne nazire. Općina Velika Kladuša je nakon dolaska prvih migranata, kako ističe Edina Abdić Pleho, savjetnica Općinskog načelnika, počela slati upite i urgencije nadležnim institucijama s ciljem adekvatnog rješavanja problema, međutim odgovora još uvijek nema. 

VIDEO PRILOG

S obzirom da migranti nemaju nikakve uslove za život, tokom svog boravka u Velikoj Kladuši svakodnevno se obraćaju za zdravstvenu pomoć Domu zdravlja Velika KladušaDr. Senad Okanović, direktor Doma zdravlja naglašava da oni ulažu maksimalne napore, zdravstveno zbrinjavaju migrante, ali da nemaju materijalnih, finansijskih, prostornih i kadrovskih kapaciteta da odgovore na sve veći broj zahtjeva. Pored toga, povećanje broja migranata i vremenske prilike prijete pojavom epidemija i zaraznih bolesti, čime se ugrožava i lokalno stanovništvo.

Iako dolazak i boravak migranata u Velikoj Kladuši uzrokuje probleme, građani Velike Kladuše imaju razumijevanja za nevolje u kojima se oni nalaze. Pružaju im pomoć u hrani, odjeći, a neki su im pružili i smještaj. Asim Latić Latan, velikokladuški ugostitelj je u prvim danima dolaska migranata restoran koji vodi stavio na raspolaganje migrantima gdje im se svakodnevno služe obroci. Dnevno se podijeli preko 250 obroka, a u protekla dva i po mjeseca preko 15.000 obroka je podijeljeno. Volontiranjem i donacijama Latanu pomažu građani, a od humanitarnih organizacija prva mu se javila organizacija Pomozi.ba. Misiji pomoći migrantima priključila se i Fondacija „Iman“ iz Velike Kladuše koja u Gradskom parku zahvaljujući donatorima i volonterima svakodnevno dijeli obroke migrantima. Posljednjih dana s ciljem pomoći migrantima u Veliku Kladušu pristižu i međunarodni volonteri.

Muhamed Abdulah je iz Palestine. Ima 28 godina i već dvije godine putuje, a nada se da će uspjeti doći do Slovenije, gdje ima brata. U Velikoj Kladuši je sa još 17 prijatelja dobio smještaj kod, kako kaže, „mame“ gdje ima hranu i adekvatnu higijenu. Nema preciznih podataka koliko migranata trenutno boravi u Velikoj Kladuši. Procjenjuje se da ih je nekoliko stotina. Novi pristižu, mnogi  i odlaze. Neki od njih uspjevaju doći do zemalja Evropske unije, njima poznatim načinom i putevima.

About admin

Check Also

SNIMIO ČITATELJ: Novi sukob migranata u centru grada Bihaća (VIDEO)

Nakon nemilih događaja koji su zahvatili prethodne dane građane i grad Bihać od strane migranata, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *