ZabavaZdravlje

10 stvari koje nikako ne smete raditi farbanoj kosi

Farbanje kose je zabavan i jednostavan način da promenite svoj izgled, bez mnogo muke. Na kraju krajeva, to je samo kosa! Ona raste sve vreme i uvek je možete ponovo prefarbati! Ipak, neke stvari morate uzeti u obzir kada farbate kosu. Na primer, ako posvetljujete kosu, vi bukvalno izvlačite boju iz vaše kose i sa te tačke ne možete vratiti prirodnu boju kosu. Ako koristite polu-trajnu tamniju boju, ona će postepeno bledeti do vaše prirodne boje. Kosa ofarbana bilo u salonu, bilo kod kuće, zahteva posebnu negu. Da biste izbegli da vam boja izbledi, kao i oštećenje kose, svi frizeri i stilisti savetuju da ni po koju cenu ne radite ovih 10 stvari.

1. Perete je dan nakon što ste je ofarbali

Perete je dan nakon što ste je ofarbali

Foto: commons.wikimedia.org
Stručnjaci za negu kose savetuju da sačekate što je više moguće sa pranjem kose, nakon što ste je ofarbali. Kutikuli je potrbno neko vreme da u potpunosti absorbuje i zadrži boju. Ako ne možete da čekate više od jednog dana, sačekajte bar 24 sata pre nego što je operete. Takođe, koristite šampon namenjen za vašu boju kosu, jer će joj to pomoći da duže traje.

2. Provodite previše vremena na suncu

Provodite previše vremena na suncu

Foto: fashionizers.com
Sigurno znate da morate da štitite kožu od sunca, ali da li ste ikada razmišljali da zaštitite i svoju kosu od tih istih UV zraka? Sunce će razbiti melanin u vaši pramenovima, pa će boja izbledeti i izgubiti sjaj. Srećom, postoje proizvodi koji deluju poput kreme za sunčanje i štite kosu od UV zraka. Takođe, možete nositi šešire i marame radi dodatne zaštite. Malo sunca je dobro za sve, ali niko ne bi trebalo da provodi previše vremena na njemu.

3. Suviše često je kvasite

Suviše često je kvasite

Foto: flickr.com
Kosa se širi kada je mokra i postaje propustljiva, a kada se ovo dogodi, boja počinje da se gubi. Možda bi trebalo da zamenite nekoliko regularnih pranja kose pranjem suvim šamponom.

4. Koristite vrelu vodu

Koristite vrelu vodu

Foto: flickr.com
Farbanu kosu bi trebalo uvek da ispirate hladnom ili mlakom vodom, jer ona “zatvara” kutilulu i tako čuva boju. Korišćenje vrele ili tople vode je najbolji način da brzo skinete farbu. Stručnjak za farbanu kosu, Ursula Grof, kaže da je topla voda neprijatelj kose i ako želimo da nam boja dugo traje, trebalo bi da uvek kosu peremo hladnom vodom.

5. Zaboravljate da stavite balzam

Zaboravljate da stavite balzam

Foto: flickr.com
Korišćenje balzama je ključ za svež i sjajan izgled farbane kose. On ne samo da obnavlja oštećenu kosu već ostavlja i zaštitni sloj koji čuva boju. Uvek stavite balzam nakon pranja kose, naročito na krajeve, koji su najviše oštećeni.

6. Grubo je sušite peškirom

Grubo je sušite peškirom

Foto: commons.wikimedia.org
Stilista za frizure poznatih ličnosti Mona Everet kaže da korišćenje peškira za grubo sušenje kose može još više da pogorša rascvetale krajeve i čak dovede do opadanja kose. Slaba kosa ne zadržava dobro boju, a i samo sušenje peškirom dovodi do toga da boja izbledi. Najbolje rešenje je da kosu sušite na vazduhu ili da peškir zamenite pamučnom majicom.

7. Koristite previše toplote

Koristite previše toplote

Foto: pexels.com
Stilista za kosu, Gaj Tang, snažan je protivnik korišćenja uređaja koji koriste toplotu, poput figara i prese za kosu, na farbanoj kosi. Oni dovode do toga da kosa drastično izbledi, a ako već morate da koristite ovaj pribor za stilizovanje kose, nikada ga ne koristite na najvišoj temperaturi.

8. Zaboravljate da stavite sjaj

Zaboravljate da stavite sjaj

Foto: solutiontalk.ie
Ono što kosi daje sjaj jeste kutikula dlake, ali ona taj sjaj gubi kada se ofarba. Zato, ako želite da vam i farbana kosa izgleda sjajno i blistavo, nakon svakog pranja nanesite neki od preparata za sjaj kose.

9. Često menjate frizera

Često menjate frizera

Foto: flickr.com
Potrebno je najmanje tri puta da neki frizer ili stilista ostavi svoj “pečat” na vašoj kosi. Ako idete od jednog do drugog, vaša kosa neće izgledati dobro – budite verni jednom frizeru i dozvolite mu da se posveti vašoj kosi i učini je divnom!

10. Koristite farbu iz kutije

Koristite farbu iz kutije

Foto: youtube.com
Farbe iz kutija sadrže metalne soli koje se vezuju međusobno i za boju koja je već na kosi, pa je na takvu kosu teško nadograditi boju. U pauzama između farbanja u salonu, ne farbajte koren sami, jer će vaš frizer imati dva puta više posla da postigne boju koju želite.

Related Articles

Close