Zdravlje

7 ,,groznih” stvari koje se događaju vašoj koži ako spavate sa šminkom!

Živimo u ubrzanim tempom kada imamo previše obaveza tokom dana, a jedna od njih je i svakako pravilna nega kože. Jer kada ste umorni, gotovo je nemoguće da se naterate da skinete šminku sa lica pre spavanja.

A šta je najgore što ovde može da se desi? Paaa, vaša koža će imati prilično tešku noć.

U nastavku pogledajte šta se sve desi kada ne skinete šminku pre spavanja:

Posledice.

svjetlodunjaluka1. Isušivanje.

Vaša prirodna hidratacija kože se smanjuje u večernjim satima kao deo normalne cirklacije. A ako imate prljavštine, ulja i šminku onda ona ne može održavati vlažnost kako treba. U ovom slučaju možete da pokušate da je oporavite nanošenjem jutarnje hidratantne kreme.

2. Mrtve ćelije se gomilaju.

Koža postaje ružna kada se nakupe mrtve ćelije na površini jer se nepravilno odbija svjetlost. Zato čista, sveže oprana koža izgleda blistavo. Ovo čini prilično jak razlog za redovno čišćenje, zar ne?

3. Upala.

Vaša koža deluje kao barijera protiv uticaja životne sredine, a kada je zdrava, ona može da sve reguliše pravilno (vaša koža ostaje hidrirana na hladnom, suvom danu). Ali kada se šminka, prljavština i ulja nalaze na koži, oni formiraju film koji može uticati na nesposobnost kože da održi zdravu barijeru. Kada je poremećena barijera, ona dovodi do upale, koja može da se javi u vidu crvenila i svraba.

4. Akne.

Koža ne može da diše pravilno sa šminkom preko sebe, pa ulje i lepljivi sloj ćelija formiraju blokadu. Tada počinju da se pojavljuju akne kao rezultat prljavštine koja se nakupi.

5. Infekcije.

Neadekvatno uklanjanje šminke može da dovede do blokade pora i žlezda oko očiju i one mogu da doprinesu upali, jer ako imate bilo kakve otvorene rane možete takođe može završiti sa infekcijom.

6. Prevremeno starenje

Gasovi i čestice prašine, smoga i zagadjenja mogu se nakupiti na koži i dovesti slobodne radikale u pore koji mogu da oštete postojeći kolagen, vaš DNK, i, u nekim slučajevima, da dovedu do povećanja proizvodnje pigmenta, izazivajući tamne promene na koži.

7. Suve, ispucale usne.

Koža na usnama spada među najosetljivije na telu i iritirajući sastojci u šminki mogu dovesti do zapaljenja usana ako su u kontaktu sa njom tokom dužeg vremenskog perioda.

Samo zato što šminka ima natpis na sebi da traje 24 sata ne znači da treba da se drži na licu toliko dugo!

LikeMag SR

Podelite ovo sa prijateljicama na Facebook – u!

Related Articles

Close