VijestiZabava

BiH u nevjerici zbog katastrofalne nesreće: Roditelji zanijemili od boli, proglašen Dan žalosti

U tišini i sa zastavama spuštenim na pola koplja, općinska uprava i stanovnici Novog Goražda ispratili su sedmogodišnju N. T., djevojčicu koja je na putu do škole poginula u saobraćajnoj nesreći.

vukasin-curcic

Osumnjičeni motociklista Vukašin Ćurčić

Izgubio kontrolu

– Odgađaju se sve javne, kulturne i sportske manifestacije, a u svim ugostiteljskim objektima nije dozvoljeno emitirati muziku – navedeno je u odluci načelnice Mile Petković.

Poštujući bol koju proživljavaju, i mediji su poštedjeli shrvane roditelje dodatnog uznemiravanja pa su tugu s njima na sahrani u groblju Crkve svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici podijelili najbliži i sugrađani, koji nisu uspijevali pronaći riječi utjehe.

Stravična saobraćajna nesreća dogodila se u četvrtak u 12.30 sati, kada je Vukašin Ćurčić iz Čačka u oštroj krivini izgubio kontrolu nad motociklom, koji je potom otklizao preko suprotne saobraćajne trake i udario u troje djece na trotoaru, koja su sa majkom krenula ka školi.

anica-vukadin-20

Tužiteljica Vukadin: Prijedlog za pritvor

U Urgentnom centru u Goraždu sve su učinili, ali sedmogodišnjakinju, koja je dovezena bez znakova života, nisu uspjeli reanimirati. Smrt djevojčice, lijepe kao anđeo, zdravstveni radnici u Goraždu teško su podnijeli, a mnogi nisu uspjeli zadržati suze.

Njena sestra T. T. sa povredama glave prevezena je u Univerzitetsku bolnicu u Foči, a zatim i u Kliniku urgentne medicine Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, gdje je uspješno operirana. Informacija da je prevezena s Odjela intenzivne njege, ohrabruje da će njen oporavak teći dobro.

Motociklista je uhapšen odmah po dolasku policije, a nakon jednodnevnog pritvora u PU Novo Goražde, jučer je isporučen okružnoj tužiteljici Anici Vukadin u Rogatici.

– Ovo Tužilaštvo donijelo je naredbu o provođenju istrage zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja. U zakonom predviđenom roku podnijet ću i prijedlog za određivanje pritvora zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega i bojazni da će utjecati na svjedoke i sakriti tragove važne za krivični postupak – kazala nam je Vukadin.

motocikl-novo-gorazde

Motocikl prevezen ispred PU Novo Goražde

Apel policiji

Naređeno je uzimanje krvi i urina od vozača kako bi se utvrdilo je li u trenutku nesreće imao alkohola u organizmu, a vještak saobraćajne struke snimio je dokaze na mjestu nesreće i Tužilaštvu će dostaviti svoj nalaz i mišljenje o uzroku nesreće i tehničkoj ispravnosti motocikla.

Slična nesreća, kazao nam je Momir Radojičić, direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Višegrada, u koju je nastradala djevojčica tek bila upisana u prvi razred, desila se prije, otprilike, godinu kod Područne škole u Novom Goraždu.

– Tada smo se maksimalno, preko policije, borili da se postave saobraćajni znaci i da se pooštre mjere u kontroli saobraćaja. Teško nam je zbog ove tragedije. Najoštrije osuđujemo ovakvo ponašanje u saobraćaju i apeliramo na policiju da pojača oprez – rekao nam je Radojičić.

opcina-novo-gorazde

Zastave spuštene na pola koplja

Na mjestu tragedije jučer stacioniran radar

Nesreća na dionici magistralnog puta Ustiprača – Goražde otvorila je, za sada, zbog pijeteta prema žrtvama, još tihu diskusiju među građanima i na društvenim mrežama može li se gubitak ljudskih života, a posebno djece, spriječiti oštrijim kontrolama u saobraćaju, preventivnim mjerama i adekvatnijom saobraćajnom signalizacijom na mjestima poput ovog na izlazu iz Novog Goražda. Jučer je u blizini mjesta tragedije bio stacioniran mobilni radar za kontrolu brzine.

avaz

Related Articles

Close