VijestiZabava

Budite na oprezu: Uskoro nam stiže novo opasno nevrijeme?

U nedjelju je veći dio zemlje poharalo jako nevrijeme, koje se najjače obrušilo na sjeverni Jadran, gdje se i jedan muškarac utopio. Postavlja se pitanje možemo li i u idućim danima očekivati slične opasnosti.

– Nestabilnosti su trenutačno pozicionirane istočnije od naših krajeva i danas bi oborina na području Hrvatske trebala biti rijetka pojava, a oblaci će se nas poštedjeti ovakvih zastrašujućih formacija kakve smo jučer imali priliku vidjeti. Riječ je o olujnim oblačnim tvorbama koja nastaju zbog jakih ulaznih ili konvektivnih gibanja uslijed razlike u temperaturama atmosferskih slojeva – kazala je meteorologinja Tea Blažević za N1 televiziju. 

 

 

Dodaje da je atmosfera još daleko od stabilne, te su i u ponedjeljak mogući pljuskovi i grmljavina.

– Doduše, njihov intenzitet će biti mnogo manje izražen nego što je to bio slučaj jučer, barem što se Hrvatske tiče, gdje je u tijeku razvedravanje, dok nad istokom Bosne još može biti razvoja jačih nestabilnosti. U Hrvatskoj još tijekom prijepodneva može malo pljusnuti i zagrmjeti. Naoblaka će i u noćnim satima biti uglavnom mala, osobito na zapadu regije, dok će prema istoku biti tmurnije, štoviše, mogući su pljuskovi, i grmljavina – kazala je meteorologinja Tea Blažević.

Osim lokalnih nestabilnosti, prolazak hladne fronte preko naših krajeva, uzrokovao je i promjenu u strujanju. Na moru trenutačno pušu bura i sjeverozapadnjak, umjerenim intenzitetom. Vjetar sjevernog smjera, uglavnom sjeverozapadnjak, pridonosi dojmu svježine i u ostatku regije.

 

– U nastavku tjedna bit će još i toplije, osobito danju, vruće i vrlo vruće. Iako će dojam biti više nego ljetni, atmosfera će biti nestabilna, pljuskovi i grmljavina povremeno će nas uznemiravati. Srijeda poslijepodne bit će iznimno pljuskovita, osobito na sjevernom Jadranu, kojem bi ponovno moglo zaprijetiti jače nevrijeme – napominje meteorologinja za N1 televiziju.

I DHMZ u svojoj trodnevnoj prognozi navodi kako bi u srijedu navečer mogo pogoditi novo nevrijeme, no osim na sjevernom Jadranu, zaprijetit će i unutrašnjosti Hrvatske.

foto: Screenshot/Meteo.hr

Related Articles

Close