VijestiZabava

Da li ste se ikada zapitali zašto policajci dodiruju zadnje svetlo vašeg automobila kada vas zaustave?

Kada ste poslednji put bili zaustavljeni od strane policije? Čini se da svaki put kad zaustave nekoga, policija radi istu stvar. Stvarno je dosadno i izgleda kao da uživaju u gubitku vremena. Međutim, postoji razlog za sve one stvari koje rade.

# 1 Zloglasno zadnje svetlo

Ovaj potez policije ima mnogo istorije iza sebe. Sam postupak dodirivanja zadnjeg svetla datira iz vremena kada je policija patrolirara ulicama i autoputevima.

# 2 Kamere

Ritual zadnjeg svetla je korišćen pre nego što su izmišljene kamere. Policajci su to radili kako bi uhvatili ljude koji su napravili prekršaj.

# 3 Dodir zadnjeg svetla

“Dodir zadnjeg svetla” sprečio bi kriminalce da naprave bilo kakav prekršaj. Naime, ova sitna distrakcija bi dala policajcima dovoljno vremena da vidi da li osoba dolazi do pištolja ili radi nešto neobično.

# 4 Ali to je samo jedan od razloga!

U slučaju da zaustave pravog kriminalca, nekoga ko teži da povredi službenika ili pokuša da pobegne, ostaviće dokaze da su bili tamo.

# 5 Otisak prsta ostaje na zadnjem svetlu

Kada policija proverava vozilo, pronalazi otiske prstiju na zadnjem svetlu što pokazuje da je to vozilo koje su ranije zaustavili.

# 6 Ali da li je to zaista potrebno sada kada imamo kamere?

U suštini, kamere dovode do toga da se praksa dodirivanja zadnjeg svetla više ne koristi. Plus, pošto je svima poznato, kriminalci koriste ovu naviku protiv policajaca.

# 7 Dodirivanje zadnje strane donosi opasnost?

Ritual pomaže kriminalcima da odrede tačnu lokaciju policajca (naročito tokom noći). Bilo je nekoliko slučajeva kada su policajci povređeni zbog toga.

# 8 Početni šok

Kada ljudi znaju da su učinili nešto pogrešno, ili ako nešto skrivaju u svom automobilu, dodirivanje zadnjeg svetla dovodi do inicijalnog šoka i policijski službenici mogu primetiti da se osoba ponaša nervozno.

# 9 Zastarela praksa

Policajci tvrde da je ova praksa dovela do povećanja broja hapšenja. Pomagalo im je da uhvate dilere droge, vozače koji su vozili u alkoholizovanom stanju, pa čak i ljude koji su nosili neregistrovano vatreno oružje.

# 10 To je pravo na prolaz

Uprkos činjenici da su neki zaboravili na tu tradiciju, pojedinci smatraju da je ova zastarela praksa način poštovanja policajca koji je zaustavio određenu osobu – tzv njihovo “pravo na prolaz.”

Izvor slika: lifebuzz.com

Da li ste se ikada zapitali zašto policajci dodiruju zadnje svetlo vašeg automobila kada vas zaustave?

Related Articles

Close