VijestiZabava

EKSKLUZIVNO: Donijeta odluka: Obnavlja se Jugoslavija, glavni grad Zagreb

Nova Jugoslavija bila bi uspostavljena na konfederalnom principu, ali sa jednim oblikom centralne administracije i glavnim gradom, za koji je odabran glavni grad Hrvatske, Zagreb

Prema informacijama do kojih je juče došla austrijska agencija OJL, u izvorima evropske administracije, okončan je posao na projektu obnove Jugoslavije. Na tome se radi poslednje tri godine, a inicijatori su Nemačka i Amerika. Naime, kako saznaje ova agencija, došlo se do stava da je razbijanje bivše Jugoslavije bila velika greška, da je time značajno narušena stabilnost i bezbednosna ujedinjene Evrope te da je ceo prostor bivše države, podeljen u male državice, osiromašen do mere da predstavlja sve veći problem Evrope.

Zaključeno je takođe da je ekonomski i vojni rast Rusije u međuvremenu postao velika opasnost i kroz činjenicu da nakon rušenja Jugoslavije više nema brane koja bi zaustavila ruski uticaj na Bakanu i istočnoj Evropi. Preciznije, ocenjuje se da će Rusija, uz pomoć Srbije, svog tradicionalnog saveznika, sve više širiti uticaj u tom delu Erope, narušavajući strateške interese drugih velikih sila, Nemačke, Velike Britanije i Amerike, pre svih.

Nova Jugoslavija bila bi uspostavljena na konfederalnom principu, ali sa jednim oblikom centralne administracije i glavnim gradom, za koji je odabran Zagreb, u Hrvatskoj.
Ovaj koncept, kako saznaje austrijska agencija, biće ponuđen sredinom aprila svim vladama republika nastalih na ruševinama Jugoslavije. Navodno da je Slovenija već dala saglasnost, što se tumači sve težom situacijom u ovoj državi, obzirom na malo tržište i zatvorenost velikog evropskog tržista za slovenačke proizvode.

Hrvatskoj će biti ponuđeno da bivšem prostoru Krajine dodeli političku i teritoroijalnu autonomiju, uz dodatak da bi odbijanje te ponude povuklo za sobom aktiviranje starih planova Italije da povrati Dalmaciju u svoje granice.

Bosna i Hercegovina dobiće, prema ovom planu, jedan oblik centralizovanog državnog uređenja, ali ce Republika Srpska opstati, doduše sa mnogo manjim ovlašćenjima od sadašnjih, ali zato sa obaveznim izlaskom na Jadransko more, o čemu će morati da se dogovore Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Ovim planom je predviđeno poništavanje priznanja samostalnosti Kosova i Metohije, vraćanje južne srpske pokrajine u ustavno pravni ovir Srbije, s tim što bi Srbija za uzvrat morala da vrati odredbe Ustava iz 1974. godine, odnosno da Kosovu I Vojvodini dodeli izuzetno visok stepen autonomije.

Za Makedoniju je predviđena podela na makedonskni i albanski deo.

Ustav buduće Jugoslavije predviđa zajedničke vojne snage, zajedničku diplomatiju, centralnu banku i desetogodišni politički nadzor Evropske unije i Amerike, uz garanciju ovih zemalja da će u buduću Jugoslaviju biti investirano 100 milijardi evra u periodu od deset godina.

Related Articles

Close