Vijesti

Evo u kom položaju treba da spavate da izlečite ove bolesti

Kada je spavanje u pitanju, svi imamo različite navike. Neki od nas mogu da se uspavaju samo u određenom položaju, drugi se presele u zemlju snova čim spuste glavu na jastuk. Ipak, od nekih poza za spavanje možemo imati mnogo više koristi nego od drugih. Položaj u kome spavamo utiče na brojne zdravstvene aspekte kao što su problemi sa krvnim pritiskom, sinusne infekcije i mnoge druge. Pogledajte kako vam položaj u kome spavate može pomoći sa vašim zdravstvenim problemima.

Gorušica

Gorušica

Foto: thebrunettediaries.com
Ljudima koji pate od gorušice nije lako da utonu u san. Zbog lošeg položaja za spavanje, kiselina sklizne u jednjak što dovodi do lošeg varenja i nesanice. Ovim osobama se preporučuje da spavaju pod nagibom, da bi se sadržaj želuca zadržao dole, kao i da spavaju na levoj strani jer spavanje na desnoj pogoršava gorušicu.

Bol u vratu

Bol u vratu

Foto: thebrunettediaries.com
Način na koji spavate može biti glavni uzrok bolova u vratu. Najvažnije je da imate odgovarajući jastuk koji se prilagođava obliku vrata. Vrat je najmanje opterećen kada spavate na boku ili leđima, a lekari preporučuju i da postavite mali urolani peškir ispod vrata, zbog bolje podrške.

Bol u leđima

Bol u leđima

Foto: landmarkdentalteam.com
Ako patite od bola u bilo kojem delu leđa, za vas je dobar san pravi izazov. Ipak, odgovarajući položaj može da ublaži nelagodnost. Ako spavate na leđima, možete da smanjite bol tako što ćete staviti jastuk ispod kolena i tako smanjiti pritisak na kičmu. Ako spavate na stomaku, za isti efekat stavite jstuk ispod donjeg stomaka. Ako spavate na boku, jastuk postavite između kolena, a noge podignite prema grudima.

Bol u ramenu

Bol u ramenu

Foto: quora.com
Bol u ramenima je čest problem i može veoma da poremeti spavanje. Spavajte na strani koja vam ne stvara bol i zagrlite jastuk, a ako spavate na leđima, postavite mali jastuk ispod povređenog ramena.

Glavobolja

Glavobolja

Foto: sunshine-pillows.com
Loš položaj za spavanje čest je uzrok glavobolja, naročito zato što ljudi uvrću vrat dok spavaju. Najbolji položaj za spavanje ako želite da izbegnete glavobolju, jeste spavanje na leđima ili boku, ali sa dovoljno jastuka oko glave da biste izbegli okretanje i pomeranje u toku noći.

Problemi sa varenjem

Problemi sa varenjem

Foto: mirrorspectrum.com
Problemi sa varenjem često mogu da vas probude iz sna. Želudac je postavljen na levoj strani, pa bi spavanje na levoj strani trebalo da vam olakša tegobe, jer na taj način gravitacija ubrzava proces varenja.

Problem sa sinusima

Problem sa sinusima

Foto: fasthealthtips.net
Ako patite od sinusne infekcije, spavanje u pogrešnom položaju može da zatvori nazalne prolazi i da vam poremeti disanje i san. Važno je da poduprete glavu jastucima kako bi bila iznad srca, tako da se smanji protok krvi u nosu.

PMS

PMS

Foto: arc4life.com
Predmenstrualni bolovi remete san svake žene. Spavanje u fetalnom položaju može da smanji pritisak na stomačnim mišićima, a stručnjaci kažu i da će postavljanje jastuka ispod kolena ublažiti simptome.

Visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak

Foto: indigodaily.com
Zbog uticaja položaja za spavanje na krvni pritisak, važno je da odaberete odgovarajući i sačuvate zdravlje. Ako imate visok krvni pritisak, spavajte na levoj strani. Da snizite pritisak, prirodni lek je spavanje sa licem okrenutim na dole

Bolovi u kukovima

Bolovi u kukovima

Foto: sharperimage.com
Ako osećate nelagodu ili bolove u predelu kuka, sigurno vam je teško da se udobno namestite i zaspite. Važno je da nađete položaj koji ne izlaže stresu kukove ili leđa, pa zato izbegavajte spavanje sa licem na dole. Ako spavate na strani, lekari preporučuju d apostavite jastuk između kolena, a ako spavate na leđima, stavite ispod njih jastuk ili ćebe kao podršku.

Related Articles

Close