Vijesti

Incident iznad Istre: S MIG-a otpala meta i pala na krov kuće

Na generalnoj probi međunarodne vojne vježbe ŠTIT 17 jutros u 10.45 sati vučna meta za gađanje ciljeva u zraku “zemlja -zrak”, koja se koristi u vježbi, a koju na sajli vuče MiG 21, pala je izvan poligona na kuću u  Ližnjanu. Uzrokovala je manju materijalnu štetu na krovištu kuće.

Naime, pilot zrakoplova krenuo je prema proceduri iznad aerodroma Pula te je, izbjegavajući naseljena mjesta, krenuo prema poligonu Marlera. U  zaokretu iznad mora, a neposredno ispred mjesta Ližnjan, oko 10:35 sati, pukla je nosiva sajla i meta je zbog jakog juga koje je puhalo, pala je na kuću u Ližnjanu i prouzročila manju materijalnu štetu, izvijestio je MORH.

Ovako izgleda meta koja je pala sa zrakoplova (arhivski video):

Vlasnik bio u dvorištu

U incidentu nitko nije ozlijeđen.

“Policija je u 11 sati zaprimila dojavu da je s borbenog aviona koji je vukao metu za gađanje ciljeva u zraku, u sklopu međunarodne vojne vježbe štit 17, na kuću u Ližnjanu pala meta. Ozlijeđenih u toj nesreći nema, a očeivd je u tijeku”, izjavila je Hini  glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač.

Načelnik općine Ližnjan Marko Ravnić, koji je obišao mjesto pada mete, potvrdio je kako je meta pala na krov obiteljske kuće te kako je vlasnik kuće u tom trenutku bio u dvorištu.

“Sreća u nesreći je da nitko nije stradao. No, to je još jedno upozorenje odgovornima da bi ti preleti aviona trebali izbjegavati naseljena mjesta. Ponavljam, srećom nitko nije stradao”,  izjavio je načelnik Ližnjana Marko Ravnić dodavši kako je na krovištu kuće pričinjena manja materijalna šteta.

foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Trake usporavaju pad mete

Inače, meta je teška oko pet kilograma, a u slobodnom padu stabilizirajuće trake mete imaju funkciju padobrana te tako usporavaju njen pad na zemlju.

Vojna i civilna policija izašle su na teren gdje se utvrđuju uzroci ovog događaja.

Ispričao se Krstičević

Ministar obrane Damir Krstičević ispričao se u ponedjeljak zbog incidenta koji se dogodio tijekom generalne probe za sutrašnju međunarodnu vojnu vježbu ŠTIT 17, za koju ipak vjeruje da će u sinergiji slovenske i hrvatske vojske biti odrađena na najbolji mogući način.

Upitan kako je došlo do odvajanja pet kilograma teške vučne mete za gađanje u zraku, koja je potom pala na krov kuće u Ližnjanju napravivši manju materijalnu štetu, ministar je rekao novinarima da još traju izvidi nakon kojih će o uzroku nesreće biti obaviještena hrvatska javnost.

Nažalost, vojska mora vježbati

Nažalost, vojska mora vježbati, događaju se i te stvari – nesreće kojima nitko ne može biti zadovoljan, hvala dragom Bogu da nitko nije stradao, rekao je ministar i dodao kako je u tom slučaju napravljena manja materijalna šteta te da su izvidi u tijeku.

Na pitanje hoće li današnji incident utjecati na održavanje sutrašnje vježbe, na kojoj bi uz njega trebali sudjelovati hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica te slovenski predsjednik i ministar obrane, Krstičević je ponovio da vojska mora vježbati i da vode računa o sigurnosti.

“Nesreća se dogodila, sagledavamo sve, nadam se da ćemo do sutra još jednom sve pripremiti”, rekao je ministar. Izrazio je uvjerenje da će sutra imati vježbu koja će se odraditi na najbolji način, te da će još jednom u sinergiji slovenske i hrvatske vojske imati dobro gađanje, kojim će se još jednom dokazati spremnosti dvije vojske za savezništvo i doprinos miru na ovim prostorima.

Šteta će biti podmirena

Ministar nije odgovorio koji je pilot upravljao zrakoplovom ni koliko je bio iskusan, a najavio je da će šteta biti podmirena.

Obitelji na čiji je krov pala vučna meta danas su posjetili načelnik Glavnog stožera i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, rekao je ministar novinarima na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”, nakon sjednice Povjerenstva za izradu nacrta Prijedloga Strategije nacionalne sigurnosti.

Related Articles

Close