Zdravlje

Istraživanje pokazalo da pivo bolje djeluje protiv boli nego paracetamol!

Nova studija je potvrdila ono što mnogi ljubitelji piva odavno znaju, a to je da pivo ima magična iscjeljujuća svojstva. Istraživanje je objavljeno u Časopisu o boli (Journal of Pain), istraživači su pokazali kako su alkoholna pića puno učinkovitija u suzbijanju boli od paracetamola i lijeka za ublažavanje bolova i smanjenje vrućice, koji se mogu kupiti bez recepta.

Istraživači sa Sveučilišta Greenwich u Londonu proveli su 18 različitih studija kako bi dokazali da unos piva (ili povećanje sadržaja alkohola u krvi za oko 0, 08 posto) povećava otpornost na bol učinkovitije od paracetamola. Ovo definitivno objašnjava zašto te manje boli kad se udariš u nožni prst kad si popila neko alkoholno piće, nego obratno.

Prije nego što baciš sve tablete iz kuće i hladnjak napuniš pivom da ti se nađe, ako te zaboli glava, moraš znati da su znanstvenici izrazili zabrinutost, osobito kad se radi o zloupotrebi alkohola. Autori studije su napomenuli da to što alkohol nudi “klinički relevantna smanjenja” u intenzitetu boli, može objasniti zlouporabu alkohola kod onih koji pate od kronične boli, unatoč potencijalnim posljedicama za dugoročno zdravlje.

Pivo_Zablude1 | Author: ThinkstockThinkstock

“Slažemo se da previše alkohola nije dobar za tijelo i ne smije biti zamjena za rješavanje bilo kakvih ozbiljnih zdravstvenih problema čiji je simptom bol. Ali, ipak je ova studija dokaz da pivo u umjerenim količinama ima i svojih prednosti”, zaključili su znanstvenici.

Related Articles

Close