Vijesti

Katolički nadbiskup izjavio da je pedofilija ‘duhovni susret s Bogom’

Jedan od najviših dužnosnika u Katoličkoj crkvi kaže da seksualno zlostavljana djeca mogu iskusiti “duhovni susret s Bogom preko svećenika”, dok su zlostavljana Najmoćniji australski svećenik, nadbiskup australskog grada Melbournea Denis Hart, kaže kako je katolička praksa ispovijedanja zadovoljavajuća za rješavanje pedofilije u crkvi jer pomaže svećenicima da “iskoriste vlastitu krivnju” nakon seksualnog zlostavljanja djece.
Na pitanje da li je spreman otići u zatvor zbog neprijavljivanja seksualnog zlostavljanja od strane katoličkih pedofilskih svećenika, nadbiskup Hart je potvrdio da je spreman ići u zatvor prije nego da prijavi svoje svećenike. Također je tvrdio da je pravo na prikrivanje pedofila u crkvi “apsolutno sveto priopćenje višeg reda.„ On je dao tu šokantnu izjavu u odgovoru Australskskoj kraljevskoj komisiji o institucionalnim odgovorima na seksualno zlostavljanje djece, koja je tvrdila da ne bi trebao biti “opravdanja, zaštite ni povlastica” za katoličke svećenike koji ne žele upozoriti policiju na zlostavljanje unutar crkve, piše Guardian. No, nadbiskup Hart se suprotstavio takvom razmišljanju i izjavio da je seksualno zlostavljanje “duhovni susret s Bogom preko svećenika” i da su oni “višeg reda” i iznad kaznenog prava. Novo izvješće Komisije predložilo je 85 temeljnih promjena u sustavu kaznenog pravosuđa i preporučilo da se svećenici suočavaju sa kaznenim prijavama zbog toga što nisu prijavili policiji ozbiljne zločine kao što su seksualna zlostavljanja.


*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”* Kod trenutnog zakona, svećenici nisu zakonski obvezni prijaviti zločine policijo, a stegovni postupak za kriminalnu djelatnost pripadnika Katoličke crkve interno se rješava kanonskim zakonom koji djeluje neovisno o redovitom pravnom postupku. Nakon istrage od strane komisije, dužnosnici vjeruju da Katolička crkva koristi “konfesionalnu povjerljivost” kao pokriće za ne prijavljivanje seksualnog zlostavljanja od strane aktivnih pedofila vlastima. “Razumijemo važnost vjerske ispovijedi – osobito nepovredivost ispovjednog pečata ljudima nekih vjera, osobito katoličke vjere”, navodi se u izvješću. “Međutim, čuli smo dokaze o brojnim slučajevima u kojima su otkrivena seksualna zlostavljanja djece u vjerskoj ispovijesti, i žrtava i počinitelja.
“Zadovoljni smo što je ispovijed zapravo forum gdje katolička djeca otkrivaju da su seksualno zlostavljana i gdje svećenici otkrivaju svoje zlostavljačko ponašanje kako bi se nosili sa krivnjom”. Upitan nedavno, da li bi radije išao u zatvor ili odao priznanje svojih svećenika, on izjavio je za ABC Radio Melbourne: “Rekao sam da bih. Vjerujem da je to apsolutno sveta komunikacija višeg reda.” (Baxter Dmitry,YNW)

NoviSvjetskiPoredak.com

Related Articles

Close