Zabava

MLADE HRVATICE SASVIM ISKRENO O VOJNOM ROKU I VRŠNJACIMA: ‘Dečki više nisu dečki. Sve ih treba poslati u vojarne’

Dođe li u Hrvatskoj do ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka on će biti obavezan samo za muškarce, dok će djevojke moći birati žele li se upustiti u takvu avanturu, ovisno o svojim afinitetima i planovima za daljnje školovanje.

‘Išla bih u vojsku, jer se tamo može naučiti puno dobrih stvari, a negativnih je vrlo malo’, rekla je zagrebačka gimnazijalka Iva koja bi nakon mature rado uzela pušku u ruku, kao i njezina kolegica Valentina koja bi nakom mature rado odradila vojni rok. Kako kaže, danas se život odvija na društvenim mrežama, a ne u stvarnom svijetu.

I Veronika bi otišla u vojni kamp kako bi se pripremila na život, no realna je oko toga kako izgleda život na takvoj obuci.

‘Tamo ne možemo raditi što nas je volja, moramo slušati nadređene i ne smijemo imati svoje stavove’, rekla je Veronika.

Četvrta sugovornica, Anamarija, priznala je kako joj vojna obuka ne bi dobro sjela.

Ipak, djevojkama bi vojska trebala biti tek izbor, baš onako kako je to najavila vlada premijera Andreja Plenkovića, slažu se djevojke.

Mogućnost izbora kod djevojaka ne predstavlja diskriminaciju

‘Uvažavanje bioloških različitosti među spolovima i različitih potreba koje iz tih različitosti proizlaze u načelu ne predstavlja diskriminaciju, rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te objasnila da bi zakonodavac trebao uvažiti speficične muške razloge za ‘konkretne pojedince kojima bi se na temelju takvih opravdanih razloga legalno omogućilo izuzeće od načelne opće obveze služenja vojnog roka’.

Gimnazijalke su za Deutsche Welle kazale kako dečkima ne bi popuštale, već bi ih sve redom nakon srednje škole poslale u vojarne gdje bi ih se naučilo redu.

‘Vojska bi dečke trebala naučiti zrelosti’

‘Dečki više nisu dečki. Nisu ono što su nekad bili, nemaju više borbenosti. Vojska bi ih trebala naučiti zrelosti’, slažu se djevojke. Smatraju kako bi im mjeseci s puškom u ruci pomogli da se fizički i psihički izgrade.

Ipak, feministica Vesna Kesić smatra kako je feminizam u suprotnosti sa svakom militarizacijom.

‘Prema tome bi se žene trebale boriti protiv svakog oblika militarizacije, a posebno protiv toga da država distribuira ogromne količine novca u vojsku i naoružanje. To je moja temeljna pozicija. Trebalo bi se postaviti protiv tog obaveznog vojnog roka. Grozno mi je da djevojke žele ići u vojsku. To je posljedica uvođenje ideje militarističkog duha, krive ideje o odnosima u društvu. Hrvat nikad nije rado išao u vojnike. Što ga sad muče.

Tko će ići u vojsku, a tko neće, to je površinski sloj. Neka mlade pošalju ljude na radnu akciju pa da vidimo hoće li htjeti ići. Neka bude korisno i dobrovoljno. Ovo sada je vezano uz troškove, NATO, ideologiju militarizaciju, stvaranje novih strahova od rata i prikrivenih priprema za novi rat o kojem se ne govori dovoljno ozbiljno’, kaže Kesić.

Related Articles

Close