Vijesti

Mnoge žene u trafikama nose pelene zato što ne mogu otići u WC

Osim što za isti posao primaju plaću nižu od primanja muških kolega, što su diskriminirane i kada su u pitanju rukovodeća mjesta i porodiljske naknade i što se u dosta slučajeva, ako zatrudne, mogu „pozdraviti“ s poslom, žene u BiH, naročito u sektoru trgovine, trpe strašan mobing, psihički, fizički i seksualni.

Najužasnije primjere mobinga i kršenja radnih prava jučer je u Mostaru, na tribini „Žena ili mašina – eksploatacija žena“, iznijela Željka Rubinić, povjerenica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH za regiju Hercegovina.

Tribinu su u sklopu globalne kampanje „Jedna milijarda ustaje“ organizirali Vijeće mladih grada Mostara, Podružnica psihologa Hercegovina, Udruženje “Žena BiH“ te ELSA Mostar.

– Situacija u sektoru trgovine je zastrašujuća, radilo se o ženama ili muškarcima, koji trpe strašne stvari. Meni je zapanjujuće da masa žena koje rade u trafikama mora nositi pelene zato što ne mogu otići u WC tokom smjene koja nekad traje duže od osam sati. Imali smo situaciju gdje šefica radnicama i radnicima prijeti da ih treba pobiti, zaklati… Šta treba da izazove poslodavca da nasrne fizički na radnika – iznijela je Rubinić.

Navela je da su lani primili 320 dojava o težim slučajevima kršenja radnih prava, od čega se 99 odnosi na mobing.

– Od tih 99 slučajeva, 66 se odnosi na žene i tu se radi o verbalnom, psihičkom, seksualnom i fizičkom maltretiranju. Problem je sa stolicama u trgovačkim lancima za uposlenice na kasi, koje ne mogu maknuti osam sati, a moraju stajati – navela je Rubinić.

Psihologinja Ivona Čarapina, koja je za potreba doktorskog rada provela istraživanje na uzorku od 308 visokoobrazovnih žena, zaposlenih u javnom sektoru, kazala je da više od 70 ispitanih žena osjeća diskriminaciju u svakom aspektu te da njih više od 80 posto smatra da nema ista prava i uvjete za rad i uspjeh u odnosu na muškarce.

Aldijana Trbonja-Tule, predstavnica Udruženja „Žena BiH“, kazala je da nezaposlenost žena u posljednje četiri godine raste te da je samo lani porasla za 1,6 posto.
avaz.ba

Tags

Related Articles

Close