Vijesti

Napustili dobre poslove u gradu, sada uživaju u uzgoju koza i pravljenju sira

Dženana i Mirnes Ajanović zamijenili su gradski život seoskim, preselili su se na planinu i pokrenuli biznis. Iako sve veći broj mladih sa sela dolazi u gradove ili odlazi iz države u potrazi za boljim životom, Ajanovići su primjer da se i na selu može uspjeti i zaraditi dovoljno za život.

dzenana-mirnes-ajanovic

Mnogo odricanja

Prvi susret a ovakvim načinom života imali su kada su 2010. unajmili planinarski dom na planini Perun u Varešu. Ubrzo su se zaljubili u prirodu i odlučili se preseliti na planinu. Mirnes je zatvorio internetski klub čiji je bio vlasnik, a Dženana je dala otkaz u Upravi „Mercatora“, gdje je radila. Kupili su psa, kravu, konja, magarca, nekoliko ovaca, kokoške i patke.

– Postepeno smo sve počeli učiti. Iz gradske sredine u kojoj je sve nadohvat ruke, otišli smo u selo. Naši počeci bili su vrlo teški. Trebalo je mnogo odricanja. Svu svoju brigu posvetili smo životinjama – kazali su Ajanovići.

ajanovici-sir

Proizvodnju sira Dženana naučila u Italiji

Nakon dvije godine kupili su zemlju u selu Planinica i odlučili napraviti svoje imanje. Životinjama su napravili štalu, a sebi tek privremeni smještaj da bi mogli biti blizu životinja.

Dženana je dobila poziv od prijatelja iz Italije da dođe na obuku za pravljenje sireva. Prihvatila je iz radoznalosti, ne sluteći da će joj proizvodnja sireva postati zanimanje.

ajanovici-2

Brojne prednosti 

Po povratku iz Italije prodali su ovce, a kupili koze. Sada ih imaju 70. Posvetili su se proizvodnji različitih vrsta organskih sireva, kajmaka i jogurta od kozijeg mlijeka. Učestvuju i na raznim sajmovima, na kojima promoviraju svoje proizvode. Također, uzgajaju i pse tornjake. Ipak, ističu da život na selu ima mnogo prednosti u odnosu na grad.

ajanovici

– Život na selu nije lagan, ali je daleko bolji od grada. Nema mobinga, stresa, straha. Zdrav život, čist zrak i posao koji voliš. Mana je što se ne može planirati godišnji odmor. Imamo i veliku podršku prijatelja, kao i moje majke, koji nas redovno posjećuju. Od ovog posla može se lijepo živjeti, ali se mora i raditi – rekla je Dženana Ajanović.

Idealni uvjeti

Koze pasu na 1.200 metara nadmorske visine, u uvjetima idealnim za njih. Kvalitetom svojih proizvoda Ajanovići su stekli povjerenje potrošača i veliki broj građana ih posjećuje.

Autor: N. HADŽIŠEHIĆ – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/281278/napustili-dobre-poslove-u-gradu-sada-uzivaju-u-uzgoju-koza-i-pravljenju-sira#sthash.xcrd4jKT.dpuf

Related Articles

Close