Zabava

Neobičan hobi:Sakuplja SMRTOVNICE

Neko skuplja stare automobile, metalne valute ili poštanske markice, a hadžija Mujo Bajrić iz Bužima prikuplja smrtovnice, što ga svrstava u nesvakidašnje kolekcionare.

Mujo Bajrić čovjek je kojem je njegov džemat na prvom mjestu. Član je džematskog odbora džemata Bužim-Kamenica i jedan od najzaslužnijih za izgradnju prelijepog šadrvana u haremu džamije. Međutim, jedan je od rijetkih ili jedini koji svaki dan pri dolasku u čaršiju i džamiju sakuplja istekle osmrtnice stavljene na mjesto predviđeno za iste.

Kako kaže prije nekoliko godina pri dolasku u sami harem džamije, primijetio je jednu osmrtnicu koja je bila na podu i po kojoj su prolaznici gazili, podigao ju je i ponio sa sobom kući, od tog dana sve istekle osmrtnice sa tog mjesta sakuplja na jedno mjesto, sedmično ih prelista, prouči Ja-sin ili fatihu, jer kako kaže niko ne zaslužuje da se njegova slika gazi, pogotovo ne umrle osobe. Većinu umrlih sa osmrtnica nije nikad ni vidio, ali za sviju moli Allaha džellešanuhu da im se smiluje i uvede ih u Džennet.

Related Articles

Close