Vijesti

Njemci zovu radnike – dnevnica 150 EUR

Od ove godine ovaj posao plaća se minimalno 8,60 evra bruto po satu, nešto više nego prošle.

Međutim, hrvatski mediji su baratali podacima i o zarađenih 150 evra dnevno. Oni koji imaju iskustvo sa branjem špargli odmah su upozorili da je suma od 150 evra (1150 kn) prenaduvana. Branje špargli za nemačke uslove je slabo plaćen posao.

Dok ne radite, živećete i spavati u zajedničkim prostorijama s drugim radnicima. Imaćete i zajedničke sanitarne čvorove i tuševe. Smeštaj nije svuda jednak, ali jedno je svima zajedničko – nigde nije luksuzan.

Od plate se odbijaju troškovi koje poslodavac ima za vas – ručak (ako vam ga on osigurava) i smeštaj. Takođe, iz satnice koja će vam se platiti isključite pauzu jer se ona u Nemačkoj – ne plaća.

Radni dan uglavnom traje 12 do 13 sati. Može se uzeti jedna ili dve pauze od 15 minuta za jelo, koje se zatim odbiju od ukupnih radnih sati. U izuzetnim slučajevima, kada šparoge po toplijem vremenu brže rastu pa ih ima mnogo, radi se i do 20 sati. S druge strane, ako pada kiša, može se raditi tek četiri sata do pet sati. Posao je vrlo težak, radi se i nedeljom i praznicima, a kako za branje špargli treba biti stalno sagnut, posao je samo za one koji nemaju problema s leđima.

Špargle se beru uglavnom između aprila i juna, u zavisnosti od vremena. Međutim, kako su temperature u februaru bile blage, sezona je ove godine već počela.

Reč je o poslu koji uglavnom obavljaju radnici koji nisu iz Nemačke, a poznavanje nemačkog jezika nije mnogo važno, odnosno, nije preduslov da bi ovaj posao mogao da se obavlja.

IZVOR B92

Related Articles

Close