VijestiZabava

Novi skandal u Vatikanu: U horu brata bivšeg pape Benedikta silovano čak 67 dječaka.

Odvjetnik Ulrich Weber, zadužen za neovisnu istragu, iznio je zaključak da je od 1945. do 1992. barem 547 dječaka iz katedralnog zbora Domspatzen bilo izloženo fizičkom nasilju, a barem njih 67 bilo je silovano! To je 2-3 puta više od prethodnih najcrnjih pretpostavki.

Dva skandala su u utorak pokucala na vatikanske dveri: jedan se tiče novca i korupcije unutar samih vatikanskih zidina, drugi silovanja djece u crkvenom horu u Regensburgu, gdje je dirigent bio Georg Ratzinger, brat umirovljenog pape Benedikta XVI.

Izvještaj iz Regensburga banuo je kao grom iz vedra neba. Za istragu se znalo, ali njen rezultat je zastrašujući.

 

Odvjetnik Ulrich Weber, zadužen za neovisnu istragu, iznio je zaključak da je od 1945. do 1992. barem 547 dječaka iz katedralnog zbora Domspatzen bilo izloženo fizičkom nasilju, a barem njih 67 bilo je silovano! To je 2-3 puta više od prethodnih najcrnjih pretpostavki.

 

Weber kaže da su nekadašnji dječaci opisivali zbor kao “zatvor, pakao, odnosno konclogor”, te da su im to bile “najgore godine u životu, prožete strahom, nasiljem i bespomoćnošću”.

 

Naime, dječaci odabrani za Domspatzen živjeli su i školovani u crkvenom kolegiju, izvan obitelji. Katolička crkva je lani žrtvama ponudila odštetu u iznosima od 5.000 do 20.000 eura. Definitivan iznos odredit će druga instanca. Weber je, kako navodi, identificirao 49 krivaca. Zasad nije navedeno je li među njima i mons. Ratzinger. On je prije nekoliko godina priznao da je ponekad znao “šupiti” nediscipliniranog dječaka, kunući se da to nije smatrao greškom, jer su tako i njega odgajali, ali je a priori odbio da je makar znao za seksualno napastvovanje dječaka, kamoli da bi u tome sudjelovao.

 

Alexander Probst navodi da je u Domspatzen ušao 1968. godine, u trećem razredu, te da je dvije godine kasnije primljen u horsku gimnaziju, gdje ga je nastavnik uvrstio u “tajnu grupu” u kojoj su dečki pili pivo, pušili i gledali porno filmove. Učitelj je, kaže, ulazio u spavaonicu po noći, zavlačio se u njegov krevet i s njim imao spolne odnose “ne manje od sto puta”. Na ljetnom raspustu je to ispričao svom tati, koji ga je odmah ispisao iz zbora i škole.

 

On je bio jedan od prvih svjedoka kad je istraga počela 2010., a lani je objavio knjigu. Kaže da je sada našao mir i da se nada da će ga naći zločinci, kao i da se godinama nadao da će mu se njegov silovatelj ispričati, ali je shvatio da nade nema, da je potpuno ogrezao.

 

Novi biskup u Regensburgu, mons. Rudolf Voderholzer, zamolio ga je za oproštaj “iako nije ništa loše učinio”.

 

– To mi je značilo mnogo više – kaže Probst.

 

Voderholzerov prethodnik mons. Gerhard Ludwig Müller je Probsta 2010. napao da ocrnjuje Crkvu. To ga je, kaže, naljutilo i ponizilo, jer je biskup imao više razumijevanja za fasadni ugled svećenstva nego za patnje žrtve.

 

Još više ga je pogodilo kad je papa Ratzinger, Benedikt XVI, imenovao Müllera prefektom Kongregacije za nauk vjere, koja sudi u slučajevima seksualnog napastvovanja djece u Crkvi.

 

– To je bilo kao da lisici povjerite red u kokošinjcu – kaže Probst.

 

(Slobodna Bosna)

Related Articles

Close