VijestiZabava

Objavili zabranjenu fotku golog Tita!

Da je netko ranije objavio fotografiju, vrlo vjerojatno bi završio u zatvoru

Istražujući ulogu nekadašnjeg doživotnog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita u građanskom ratu u Španjolskoj, novinar Željko Zirojević pronašao je potpuno nepoznatu i dosad nikad objavljenu fotografiju maršala u neobičnom izdanju – posve golog, okrenute stražnjice prema objektivu.

Fotografija je nazvana “Jugoslaveni koji se kupaju”, a nastala je 1939. godine. Tito je tada, očigledno sa svojim suborcima, boravio u francuskom vojnom logoru, koji je bio rezerviran za međunarodne snage.

Iako je fotografija objavljena u Zborniku španjolskih boraca 1961., ona nikad nije pronašla svoj put do jugoslavenske javnosti – najvjerojatnije jer je režim smatra da ugrožava ugled predsjednika, a sama je knjiga ubrzo povučena s tržišta.

Gologuzi Tito u Španjolskoj | Author: Glas JavnostiGLAS JAVNOSTI

Dodao je kako je nalog za Parojevićevu likvidaciju izdao Tito.

– Dokaz za to je činjenica da je Vlajko Begović fotografirao mrtvog Parovića odmah nakon ubojstva i ta je fotografija odmah dostavljena Titu – objasnio je Zirojević.

– Točno je kako je Josip Broz Tito 5. svibnja 1952. novinarima američkog Life-a rekao da je jednom kratko posjetio Španjolsku i proveo jedan dan u Madridu. Druge činjenice istraživanja, koje nisu sporne i predstavljaju znanstveni i dokazni materijal, govore o tome da se Tito radi preuzimanja i potpune kontrole nad KPJ morao prvo osloboditi  Blagoja Parovića – Šmita, koji je 1937. godine, kada je likvidiran, bio predviđen za generalnog sekretara KPJ – kaže Zirojević.

Related Articles

Close