VijestiZabava

‘Odlučila sam izbrisati Facebook i Instagram s mobitela. Zatim mi se dogodilo ono što nisam očekivala’

Mislila sam da će mi užasno nedostajati, ali to se nije dogodilo. Moj posao ne pati, i dalje sam informirana koliko trebam biti informirana, ali se sad više osjećam poput ljudskog bića. I želim da tako i ostane’

“Prije nekoliko tjedana, donijela sam potpuno spontanu odluku da s mobitela obrišem aplikacije Facebook i Instagram. Nisam izbrisala svoje profile s tihdruštvenih mreža, jer ih još uvijek koristim na poslu i zbog posla, ali sam ih prestala koristiti u slobodno vrijeme. Na ovaj me potez nije potaklo nikakvo istraživanje niti članak, jednostavno više nisam mogla nastaviti scrollati.

U ovih deset godina otkako posjedujem pametni telefon, primijetila sam da su mi se navike užasno promijenile – na gore. Postala sam ovisna o Facebooku i provjeravala sam ga iste sekunde nakon što sam se probudila (a onda je to moje ‘provjeravanje’ znalo potrajati i po sat vremena), ali sam na ovoj aplikaciji visjela i svake slobodne sekunde, a ponekad čak i na poslu, satima.

Nakon što su mi na Facebooku počele iskakati velike količine depresivnih vijesti, prebacila sam se na Instagram i scrollala toliko dugo dok mi se nije počelo fizički vrtjeti od slike mojih prijatelja i celebrityja koji žive svoje savršene živote i izgledaju zdraviji i sretniji nego što sam ja. I zbog toga sam odustala od toga. Nisam znala što će se dogoditi niti kako ću se osjećati, ali sam pomislila da mi nikako ne može biti gore nego što mi je sad. I evo što sam primijetila u tjednima nakon odluke:

1. Ne nedostaje mi

“Mislila sam da će mi užasno nedostajati, ali to se nije dogodilo. Radim u jednoj medijskoj kompaniji i bojala sam se da bi mi mogle nedostajati ove aplikacije jer neću biti u toku sa svime što se događa. Ali, ni dan danas ne primijećujem da mi zbog bilo čega nedostaju Facebook i Instagram aplikacije na mobitelu. Zapravo, primijetila sma da sam sada mnogo otvorenija i mnogo više slušam ono što ljudi pričaju na ulici te što moji prijatelji i obitelj pričaju kod kuće. I dalje pratim vijesti, ali više nisam potpuno opčinjena njima ili ovisna o njima.

Svaki put kad bih nekad otvorila Instagram, hvatala me snažna anksioznost jer sam mislila da ne živim život kakav bih trebala niti da uopće živim ako to ne objavim na Instagramu. A činjenica da više ne provodim sate i sate gledajući živote drugih učinila je da sam napokon zavoljela vlastiti život, bez da stalno imam potrebu dokumentirati i objaviti baš sve što mi se dogodi.

2. Mnogo sam mirnija

Bez društvenih mreža sam shvatila koliko je svijet zapravo velik. Otvorila sam oči i počela gledati što se događa u stvarnom svijetu oko mene, a ne u neke blesave algoritamski predložene vijesti i fotografije za koje ‘znaju’ da će me zanimati. I zbog toga sam mnogo mirnija te se osjećam više kao ljudsko biće. Manje izloženosti vijestima znači i manje paranoje. Ne moram se više uspoređivati s drugima kako bih sama sebi bila vrijednija. Umjesto toga, mogu energiju preusmjeriti na to da volim i podržavam ljude oko sebe, zbog čega sam mnogo sretnija nego onda kad sam bila paralizirana strahom.

3. Slobodno vrijeme trošim na zdravije aktivnosti

Nedavno sam otkrila transcendentalnu meditaciju i sad, umjesto da se hvatam mobitela čim se probudim, mirno i tiho sjedim 20 minuta te se tako pripremam za novi dan. I sada sam sposobna izaći iz kuće pribrana i svjesna sebe, a ne da se, kao do sada, osjećam poput ljušture. Počela sam jesti udaljena od raznih ekrana. Slušam pozitivne podcastove dok kuham ili čistim kuću, a ako gledam televiziju, obično je u pitanju neka komedija.

Nakon što sam se riješila aplikacija društvenih mreža s mobitela počele su mi se događati pozitivne promjene, tako da vam mogu reći da ih vrlo vjerojatno neću tako skoro ponovno skinuti. Pokušavam održati ovaj vlastiti zen, biti draga, voljeti druge i brojati dane do nekih sljedećih izbora…”

Izvor: Pop Sugar

Related Articles

Close