Vijesti

PAZITE, KRPELJI VEĆ UJEDAJU Imate 48 sati da izbegnete UŽASNE POSLEDICE

Sa prvim sunčanim danima počinje sezona lajmske bolesti, infektivnog oboljenja koje nastaje ubodom zaraženog krpelja. Do sada je već kod dve osobe u Beogradu dijagnostikovana ova oboljenje.

Iako se o ovoj bolesti piše i govori, stanovništvo nije dovoljno informisano, pa mnogi ne znaju da je prepoznaju, koja, ukoliko se ne leči, može da izazove izuzetno ozbiljne komplikacije. S obzirom da je Srbija endemsko područje za ovu bolest, kao i to da je procenjeno do je 35 odsto krpelja zaraženo bakterijom borelija, izazivačem ove bolesti, oprez je i te kako potreban.

Imate 48 sati dok krpelj ne ispusti bakteriju u organizam

– Krpelji najčešće borave na vlatima trave, žbunovitom i drugom rastinju visine do jednog metra, pa se zbog toga preporučuje košenje i uređivanje zelenih površina, izbegavanje boravka u šumovitim, naročito neuređenim područjima. Nakon boravka u prirodi, u toku istog dana treba pregledati kožu celog tela, ne zaboravljajući kosmati deo glave. U slučaju uboda, krpelja treba izvaditi iz kože što pre, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije. Skidanje treba obaviti stručno, najbolje u zdravstvenoj ustanovi, isključivo mehanički, pincetom. Koža se pre toga ne sme premazivati bilo kakvim sredstvom, a nakon vađenja krpelja treba je dezinfikovati alkoholom – savetuje dr Ivana Bejović Lazarević, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Beograd.

 Ona objašnja da ukoliko se desi da nas ujede krpelj, na mesto uboda treba obraćati pažnju minimum mesec dana, ali da se u najvećem procentu slučajeva crvenilo pojavi nakon nedelju do dve. Ono što je zanimljivo jeste da krpelj bakteriju ispušta tek nakon 48 sati, zato je od presudne važnosti što pre uočiti ga i izvaditi.

Na mestu infekcije javlja crvenilo, koje se s vremenom širi, pri čemu može da ima svoje tipične i atipične oblike. Crvenilo ne boli i ne svrbi, a često se i ne primeti njegovo postojanje.

Foto: Beoinfo / Promo

– Međutim, ono je važan znak da je na tom mestu boravio krpelj i napravio ubod. Sa druge strane, postoje situacije kada do uboda dođe, ali se crvenilo ne pojavi. Znači, infekcija je nastala, ali karakterističan znak izostaje. U takvim situacijama veoma je važno da lekar insistira na iznošenju subjektivnih tegoba koje pacijent oseća, bez obzira što su one uglavnom blage – objašnjava doktorka.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju

Treba da obrati pažnju na blago povišenu temperaturu koja se kreće od 37,2 do 37,3 stepena Celzijusa. Diskretni bolovi u mišićima još jedan su simptom koji može da signalizira na infekciju, ukoliko je određena osoba došla u dodir sa zaraženim krpeljom. Ovo se posebno odnosi na ljude koji žive u regijama endemski poznatim po lajmskoj bolesti. U suprotnom, ukoliko se ne reaguje u ranoj fazi bolesti, kada se leči antibiotikom, tokom narednih nedelja i meseci zbog rasejavanja po organizmu mogu da se jave drugi simptomi, zavisno od organa u koje je infekcija dospela. Zbog raširene infekcije može da dođe do zapaljenja mozga i moždanih ovojnica, a infekcija može da zahvati i nerve u lobanji, kao i periferne nerve, srce, strukture oka, zglobove, tetive i mišiće vezivnog tkiva, a nekada i kosti.

– Zato je bitno smanjiti površinu kože koja može biti izložena ubodima krpelja, a jedan od načina je nošenje odeće dugačkih rukava i nogavica. Poželjno je i da garderoba bude svetlih boja, jer to olakšava uočavanje ovog insekta. Posle boravka u prirodi, odeću treba promeniti i oprati – savetuje dr Bejović Lazarević.

Related Articles

Close