Zdravlje

PRIJE NO ŠTO PUSTITE VODU: Bacite pogled u WC školjku, može vam spasiti život

Stolica, znate i sami, prvenstveno ovisi o prehrani pa prema boji, teksturi i obliku uvelike varira iz dana u dan.

Ipak, ako se određeni uzorak pojavljuje stalno, može otkrivati i određene poremećaje, manjak ključnih hranjivih tvari u prehrani ili bolesti. Vodite dnevnik prehrane kako biste uočili pravilnost primjerice dijareje nakon određene namirnice.

Jedina iznimka je krv u stolici – tada je potrebno što prije posjetiti liječnika jer to znači da postoji krvarenje u donjim dijelovima probavnog trakta (tanko i debelo crijevo). Razlozi su brojni, ali krvarenje može biti i simptom raka crijeva ili rektuma. Čak i ako su uzrok “bezazleni” hemeroidi, nije naodmet porazgovarati s liječnikom.

U svakom slučaju, steknite naviku baciti pogled u zahodsku školjku prije no povučete vodu – može vam spasiti život.

OBLIK STOLICE

Normalan oblik stolice trebalo bi da bude duguljast, pomalo zavijen nalik na slovo “S”(obzirom na organ iz kojeg dolazi) te glatke, mekane površine.

Stolica u tvrdim komadićima najčešće je odraz prehrane siromašne vlaknima, a upućuje na to da se stolica predugo zadržala u debelom crijevu. Stoga treba povećati unos vlakana koja pospešuju probavu.

Tvrda, grudičasta stolica najčešće upućuje na zatvor i dehidraciju. Uravnotežite prehranu biljnim vlaknima, pijte više vode te se više krečite.

Mekša stolica Upućuje na uravnoteženu prehranu, ali i čišćenje crijeva, odnosno da se probavni sustav rješava neželjenih tvari.

Vodenasta stolica najmanje se zadržava u crijevima, odnosno prebrzo prolazi kroz probavni trakt. Previše je rjetka, prezasićena vodom i simptom je dijareje. Ako potraje predugo, bilo bi dobro da se posavjetujete s liječnikom ili makar ljekarom kako bi vam propisao otopinu za rehidraciju .

BOJA STOLICE

Varira od prehrane i pokazatelj je brojnih stanja i bolesti. Normalna stolica je smeđe boje zbog svog sastava koji čine: voda, bakterije, ostaci mrtvih krvnih zrnaca i nepobrabivljih biljnih vlakana .

Crvena stolica je zabrinjavajuća jer pokazuje prisustvo krvarenja iz donjeg dela digestivnog trakta zbog hemoroida ili divertikuloze, ali i ozbiljnijih stanja kao što je karcinom rektuma. No, ova boja stolice može biti posljedica crvene hrane poput cikle.

Zelenkasta stolica može biti posledica lučenja žuči koja je prebrzo prošla kroz digestivni trakt i nije stigla promijenitu boju u smeđu. Može biti posledica Kronove bolesti, antibiotika, ali i lisnatog zelenog povrća ili grožđa.

Žućkasta stolica može biti znak poremećaja žučne resice zbog čega dolazi do nepravilnog lučenja žuči. Pokazatelj je i infekcije parazitima, pa ako je ovakva stolica učestala, posjetite liječnika.

Bjelkasta stolica Masna, aholična(bijela) stolica znači da je došlo do problema u lučenju žuči, te žučni produkti nisu uspjeli razgraditi masti te se nepromijenjene izbacuju iz organizma.

UČESTALOST I VELIČINA STOLICE

Normalno pražnjenje je jednom do dva puta dnevno bez bola i peckanja.

Mala i tvrda stolica najčešće se javlja kada je ishrana siromašna vlaknima te uzrokuje naprezanje tijekom obavljanja nužde. Ishrana bogata vlaknima, više tekućine i probiotici će omekšati stolicu.

Česta i rijetka stolica može biti posljedica intolerancije na određene namirnice ili lijekova koje ne podnosite, pa obratite pozornost na navike i ako se rijetka stolica nastavi, posjetite liječnika.

Related Articles

Close