VijestiZabava

Svjetski mediji podsjećaju Hrvate:Znate li vi ko je bio Josip Broz Tito?

Preimenovanje Trga maršala Tita u Zagrebu izazvalo je reakcije i vodećih svjetskih medija, koji su iznijeli različite ocjene o toj odluci.

Da vijest o “izbacivanju” Tita iz strogog centra Zagreba nije obišla samo zemlje regiona, odnosno bivše Jugoslavije, govori i činjenica da su vijest o kontroverznom skidanju table sa imenom Maršala prenijeli i AFP, AP, “Njujork tajms”, “Frans24”, itd.

Agencija AP piše da je takva odluka pokazatelj pobjede desničarskih nacionalista koji su u usponu u najnovijoj članici Evropske unije. Također, podsjeća se da je Tito bio lider antifašističkog pokreta otpora tokom nacističke okupacije Jugoslavije, uz ocjenu da se preimenovanje trga dogodilo pod pritiskom nacionalista koji Tita i bivšu multietničku Jugoslaviju vide kao antihrvatske.

AFP piše da je odluka o preimenovanju Titovog trga “izazvala kontroverze i podijelila javnost” i citiraju izjavu Zlatka Hasanbegovića, za koga navode da je lider ” desničarske stranke Nezavisni za Hrvatsku”, da “ni jedna ulica ili trg u Hrvatskoj ne treba da nosi ime Josipa Broza Tita”.

Francuska agencija dodaje i da je odluka o preimenovanju rezultat slabosti dugogodišnjeg “populističkog gradonačelnika Milana Bandića”, kome je bila potrebna većina glasova u gradskoj skupštini da bi nastavio upravlja Zagrebom. AFP napominje da je Bandić prethodno zagovarao da se o Trgu maršala Tita odluči na referendumu.

“Gradske vlasti u Zagrebu odabrale su da uklone ime jugoslovenskog komunističkog lidera Josipa Broza Tita sa centralnog trga. Tito je bio vođa antifašističkog pokreta koji se borio protiv nacističkog okupatora tokom Drugog svjetskog rata. Zato, mnogi ovaj potez smatraju pobjedom sve jačih desničara u najnovijoj članici Evropske unije”, piše jedan od najuticajnijih američkih listova, “Njujork tajms”.

 

“Frans24” podseća da je Tito Jugoslavijom vladao 35 godina, a da je nakon njegove smrti došlo do raspada zemlje, u naposletku i do rata, koji je odneo preko 100.000 života..

Related Articles

Close