Ljubav

TEŠKA I TUŽNA ISTINA: Evo zašto nijedna ljubav ne traje večno

Naučnici su nepopustljivi: naša osećanja i logika razvoja ljubavi tesno su povezani sa biohemijskim procesima u našem organizumu. Čak i ako želimo da ovaj neverovatan osećaj strasti traje zauvek, naš organizam to ne bi mogao da ostvari. Pogledajte zašto osećaj zaljubljenosti bledi i kako možemo da sačuvamo vezu nakon što hormonski koktel prestane da radi.

Kada se zaljubimo, osećamo euforiju

Kada se zaljubimo, osećamo euforiju

Foto: brightside.me
Naučnici veruju da euforija, za koju je okidač strast, ima mnogo toga zajedničkog sa osećanjem koje iskuse zavisnici od psihoaktivnih supstanci nakon što uzmu još jednu dozu. Ovo se dešava jer mozak i nadbubrežne žlezde luče hormon noradrenalin. Isti hormon se proizvodi nakon korišćenja psihoaktivnih supstanci. Zaljubljena osoba oseća potrebu da se viđa sa partnerom sve više i više kako bi ponovo doživela to iskustvo.

Kada se zaljubimo, u našem telu se luči hormonski koktel

Kada se zaljubimo, u našem telu se luči hormonski koktel

Foto: brightside.me
Kada se zaljubimo, u našem mozgu se događa više hemijskih procesa zbog kojih ne primećujemo mane partnera. Verujemo da naš život ima smisla samo kad smo sa voljenom osobom i emotivno zavisimo od nje. Hormoni ovde igraju veoma važnu ulogu.

– Oksitocin je odgovoran za emotivnu privrženost i razvoj duboke emotivne povezanosti između partnera. Ako hipotalamus luči dovoljno oksitocina, smanjuje se nivo stresa, a želja postaje intenzivnija.
– Vazopresin je odgovoran za vernost, želju da brinu jedno o drugom, i kao i oksitocin, emotivnu privrženost.
– Dopamin je hormon zadovoljstva. Njegovo lučenje dovodi do izuzetno prijatnog osećaja u organizmu. On se luči kada jedemo ili vodimo ljubav.
– Serotonin je odgovoran za sposobnost da osetimo zadovoljstvo, uveseljava nas i popravlja kvalitet intimnih odnosa.
– Kortizol se naziva hormon stresa i više istraživanja je pokazalo da je njegov nivo veoma visok na početku svake veze.
– Naša zavisnost od hemije ljubavi postaje sve jača zbog feromona. Feromone proizvode naše znojne žlezde (i kod muškaraca i žena) i utiču na receptore sistema čula mirisa.

Ovaj koktel hormona izaziva nekoliko psiholoških reakcija kao što su prekomerno znojenje, lupanje srca, širenje zenica, poremećaj spavanja i gubitak apetita.

Zašto osećaj zaljubljenosti ne traje zauvek?

Zašto osećaj zaljubljenosti ne traje zauvek?

Foto: brightside.me
Biološka pravila su stroga: naša zaljubljenost je prolazni hemijski proces koji traje najviše 3 godine.
Tokom evolucije, ljudima je bilo potrebno da prežive. Našim precima bi bilo teško da brinu o deci, da ih štite i pronalaze hranu da su bili potpuno sami. Osećaj zaljubljenosti pomagao je parovima da ostanu zajedno radi opstanka njihovog deteta. Kada bi dete poraslo, taj osećaj bi izbledeo.
Za manje od 3 godine, nervni završeci postaju skoro neosetljivi na lučenje ovih hormona. Sami hormoni se proizvode u mnogo nižim koncentracijama. Moždana funkcija postaje stabilna i hormoni prestaju da stimulišu emotivnu privrženost partnera.

Da li su sve veze osuđene na propast?

Da li su sve veze osuđene na propast?

Foto: brightside.me
Period zaljubljivanja je stresan za naš organizam. Mirni ritam nam mnogo više odgovara. Prava ljubav verovatno počinje kada hormon koktela prestane da radi.
Naučnici su otkrili da je osećaj privrženosti zbog kojeg dugo ostajemo sa partnerom povezan a oksitocinom i vazopresinom. Nivo oksitocina se povećava kada se ljudi grle, vode ljubav, ljube ili samo ćaskaju.
Evo zaključka: dodiri i nežnost su najbolji načini da vam veza potraje. Ne zaboravite da slušate, iskažete zahvalnost, pronalazite kompromis, prevazilazite konflikte i zajedno idete napred.

Da li biste želeli da ošamućujući osećaj zaljubljenosti traje zauvek?

Foto: brightside.me
Image source: brightside.me

Related Articles

Close