Vijesti

Todorićev kum zatražio stečaj Konzuma: ‘Ha, posao je posao’

Podnesen je zahtjev za stečaj Konzuma. Tvrtka Ovum d.o.o. iz Zagreba zatražila stečaj 31. ožujka.

Vjerovnik ima tražbinu u iznosu od 9.675.159,67 kuna uvećanu za zakonsku zateznu kamatu i kao razlog za razlog pokretanje stečaja navodi prezaduženost.

– Kod dužnika postoji stečajni razlog zato što je nastupila okolnost iz članka 5 stavka II u vezi s člankom 7 stečajnog zakona – prezaduženost. Vjerovnik ima tražbinu prema dužniku u iznosu od 9.575.159,67 (kn) uvećano za zakonsku zateznu kamatu od dana dospijeća pojedinih iznosa, koji se temelji na Ugovoru o kupoprodaji odnosno za isporučenu, a neplaćenu robu – navodi se u  prijedlogu vjerovnika za otvaranje stečajnog postupka.

 

Neplaćanje već prelilo čašu strpljenja

Tvrtka Ovum je u biti tvrtka od velikog proizvođača jaja Perfa i Bio-perfa. Direktor Marko Brajević i sada je na sastancima dobavljača i banaka oko duga.

Kako saznajemo iz tvrtke, zahtjev za stečaj su podnijeli jer im je Konzumovo neplaćanje već prelilo čašu strpljenja. Dug je i znatno veći od 9,57 milijuna kuna za koliko su podnijeli zahtjev za stečaj.

Konzum im nije platio od sredine prošle godine isporučenu robu. Iako su trebali dobiti novac za isporučeno, u prosincu su dobili mjenicu! Iz tvrtke saznajemo da više to nisu mogli niti izdržati niti tolerirati.

Direktor Ovuma: I dobavljači i banke i država tapkaju u mraku

Direktor Ovuma Marko Brajević nam je rekao da je stečaj pokrenut jer štiti svoju tvrtku, radnike i dobavljače.

– Dug jeste veći nego ovih 9,6 milijuna kuna. Postoje i mjenice, a kada smo dobili mjenicu bez pokrića, bila je to kap koja je prelila čašu. Očajni smo. Ovo prepucavanje i jednih i drugih i trećih nigdje ne vodi. I dobavljači i banke i država tapkaju u mraku – kaže nam Brajević.

‘Kum je kum, a posao je posao’

Prema podacima iz sudskog registra, osim Perfe-bio suosnivač tvrtke Ovum je i Ivan Valentić, sin bivšeg premijera Nikice Valentića.

Zanimljivo, vjenčani kum Ivana Valentića je Ivan Todorić, sin Ivice Todorića, predsjednika Uprave Agrokora.

foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Na upiti da je suvlasnik Ovuma i Ivan Valentić, koji je u kumskom odnosu s Ivanom Todorićem, kratko nam je odgovorio.

– Kum je kum, posao je posao, to nadam se, svi razumiju. A za ostalo ćete morati pitati Ivana Todorića – kaže Brajević.

24sata.hr

Related Articles

Close