Vijesti

UPOZORENJE STRUČNJAKA: ‘Ne kupujte jagode ove godine, došli smo do strašnog otkrića!’

Godišnje izvješće koje je napravila Environmental Working Group (EWG) otkrilo je da je gotovo 70 posto uzoraka od 48 tipova konvencionalno uzgojenih proizvoda bilo zagađeno s talogom pesticida, piše CNN. Doduše, to je niže za 6.6 posto u odnosu na prošlu godinu u SAD-u.

EWG vodič za kupnju proizvoda bez pesticida, objavljen u srijedu, ocijenio je kontaminaciju pesticidima na voću i povrću na preko 36.000 uzoraka, a testiralo ih je američko Ministarstvo poljoprivrede. Ove godine, jagode su se našle prve na popisu proizvoda s najvećom koncetracijom pesticida, dok su slatki kukuruz i avokado ocijenjeni da imaju najmanje pesticida.

Ne pomaže puno ni kad ih se opere

Proizvodi koji su se pokazali pozitivni na razne vrste pesticida i sadržavali su veće količine pesticida od ostalih namirnica na popisu, poznati su u Americi kao ‘Dirty Dozen’ (prljavih dvanaest). Počevši od najvećih količina taloga pesticida, popis uključuje jagode, špinat, nektarine, jabuke, breskve, celer, grožđe, kruške, trešnje, rajčice, paprike i krumpire.

Jagode su ostale prve na listi s najmanje 20 pesticida, dok je špinat skočio na drugo mjesto s dvostruko više pesticida od bilo kojeg drugog usjeva. Amerikanci jedu gotovo 3,6 kg svježih jagoda po osobi na godinu, i čak kada se isperu na polju i operu prije jedenja, i dalje je najvjerojatnije da će biti zaražene pesticidima, kako navodi EWG.

Avokado i slatki kukuruz bez pesticida

Proizvodi koji imaju relativno manje pesticida i nižu totalnu koncentraciju taloga pesticida spadaju u skupinu ‘Clean Fifteen’ (čistih petnaest) na popisu. Popis uključuje, po redu, slatki kukuruz, avokado, ananas, kelj, luk, smrznuti grašak, papaja, šparoge, mango, patlidžan, lubenica, kiwi, dinja, karfiol i grejpfrut.

Samo jedan posto uzoraka pokazao je vidljive pesticide na avokadu i slatkom kukuruzu, pa su oni stoga proglašeni najčišćim namirnicama. Više od 80 posto avokada, papaje, šparoga, luka i kelja od kojih su bili uzeti uzorci nisu pokazali tragove pesticida.

IZVOR

Related Articles

Close