Zabava

Uzgojite vlastiti LIMUN ili MANDARINU kod kuće

Kada uzgajate vlastito voće možete uočiti razliku u njihovoj svježini i kvaliteti i sačuvati tijelo od jakih hemikalija kao i pesticida. Evo nekoliko jednostavnih koraka da uzgojite svoje citruse – limuna i mandarine ovaj put.

Limuni 

Mlado drvo, koje će biti staro oko 2-3 godine, bi trebalo da pruži najbolje voće. Pronađite glinenu ili plastičnu posudu, sa dovoljno rupa na dnu.

Budite oprezni oko veličine vaše saksije- trebalo bi da bude malo veća od korijena vaše krhke stabljike. Kada limunovo drvo poraste malo, prebacite ga u veći lonac koji će biti 30-40 cm dublji, i 40-50 cm širi.

Postavite stablo u lonac, a zatim napunite posudu sitnim kamenjem za drenažu. Ovaj korak osigurava optimalan protok zraka. Nakon toga, napunite lonac sa zemljom. Postavite lonac na mjesto na kojem će stablo biti izloženo suncu bar 8-10 sati. Zaljevajte vodom redovito. Pažljivo, vaša biljka ne voli tone vode. Limun sazrijeva za 6-9 mjeseci i kad dobije poznatu boju, daje najbolju limunadu.

 

Drvo limuna može dobro rasti iz sjemena i ovdje su neke stvari koje su potrebne kako bi ste dobili lijepo drvo limuna iz sjemena:

 • Potreban vam je organski limun, jer ne-organski limun daje sjemenke koje ne klijaju
 • Plodna zemlja koja sadrži vermikulit, treset, perlit, i prirodna đubriva
 • 15 cm širok i 15 cm dubok lonac za sadnju sjemena (saksija)
 • 60 cm širok i 30 cm dubok lonac za presadu

Upute:

 1. Navlažite saksiju. Treba biti vlažna po cijeloj unutrašnjosti. Ne zaboravite NEMOJTE je potopiti! Zatim ispunite manju saksiju do oboda. Ostavite centimetar slobodnog prostora. Rasjecite limun, te izvadite sjeme napolje. Pobrinite se da uklonite svu pulpu sa sjemena. Posadite odmah! Sjeme mora biti vlažno kada ga sadite.
 2. Napravite rupu dubine jednog cenimetra u središnjem dijelu i položite sjemenke, a zatim lagano sipajte vodu po zemlji iznad sjemenki. Najbolje za tu svrhu koristiti boce sa raspršivačem.
 3. Pokrijte lonac sa prozirnim najlonom i učvrstite ga gumicom za saksiju. Probušite nekoliko malih rupa na vrhu. Stavite saksiju na toplo i sunčano mjesto.
 4. Tlo ne bi trebalo biti suho. Prskajte ga povremeno, ali pomalo, previše vode nikad nije dobro.
 5. Primjetit će te prve izboje u roku od 2 tjedna. Tada treba ukloniti plastični pokrivač. U slučaju da saksija ne dobija dovoljno svjetla, onda umjetno svjetlo može dopuniti prirodnu sunčevu svjetlost.
 6. Mladi limun raste u vlažnom tlu i mora dobiti najmanje 8 punih sati dnevnog svjetla. Pomozite rast sa umjerenim dozama organskih gnojiva.
 7. Čuvajte biljku od buba i bolesti i uklanjajte smeđe i mrtvo lišće. Upotrijebite pesticide samo ako morate. Kada biljka lijepo izraste morate je prebaciti u veći lonac.
 8. Taj proces je prilično sličan postupku početne sadnje. Mlađe biljke zahtijevaju više vode nego starije. Ipak, nemojte zaboraviti da pažljivo koristite odgovarajuću količinu vode.

 Mandarina

Isto kao i sa stablom limuna. Uzgoj mladog stabla daje veći uspjeh nego iz sjemena. Pripremite lonac na isti način kao za limun – kamenje, drenaža i sve druge stvari. Redovno sunčanje je “imperativ.”

Ova stabla rastu do visine 1,8 metara, a odlična su za unutrašnji uzgoj. Trebaju dovoljno vode, ali ne previše. Kada primijetite da korijene počinje rasti prema vani ili izlazi iz drenažnih rupa, prenesite stablo u veći lonac. Uberite plodove kada su potpuno narandžasti. Ako ih uberete ranije, oni gube mnogo od svog ukusa.

Dodatni savjet: Pažljivo, kada berete voće, probajte da ostavite dio koji izgleda kao malo dugme na vrhu voćke

Izvor:healthyfoodheadlines

Related Articles

Close