Zabava

Više niko neće moći ništa da sakrije na Facebooku: Pomoću ovog trika moći ćete da saznate bukvalno sve o svakome

Internet stranica Stalkscan dozvoljava znatiželjnim ljudima da otkriju privatne informacije o određenoj osobi koja ima profil na Facebooku.

Činjenica da alat tako funkcioniše znači da proveru javno dostupnih podataka možete napraviti na svom, ali i na svakom drugom profilu. Korisnik kojeg želite da proverite ne mora biti vaš prijatelj da biste saznali koje je informacije o sebi ostavio na Facebooku.

Stalkscan zbog te činjenice tvrdi da ne krši Facebookove postavke privatnosti.

Većina tih informacija koje Stalkscan pronađe možda nisu namerno javne već su plod nesmotrenog kretanja po Facebooku. Ako ste pre nekoliko godina komentarisali nečiju sliku, taj ćete komentar verovatno teško pronaći samostalnim istraživanjem, međutim Stalkscan će vam sve takve i slične informacije uredno prezentovati.

Foto-ilustracija: siliconangle.com, freeimages.com/drouu

Foto-ilustracija: siliconangle.com, freeimages.com/drouu

Pronalaženje i prezentaciju tih podataka omogućava Facebookovo “graph” pretraživanje. Predstavljeno 2013. godine, namena “graph” pretraživanja bila je olakšavanje pretraživanja informacija kao što su najdraži filmova osoba iz vašeg grada.

Međutim, ubrzo nakon prezentacije “graph” pretraživanja mnogi su počeli da koriste to kako bi pronašli informacije koje određeni korisnici ne žele javno da prikazuju.

Facebook svojim korisnicima nudi mogućnost skrivanja profila od pretraživanja te je korisno proveriti podešavanja privatnosti kako biste videli ko vašu aktivnost na Facebooku može videti.

(Telegraf.rs)

Related Articles

Close