VijestiZabava

Voda nosi križeve s groblja, ljudi očajnički brane kuće i poslovne prostore

Kalelarga, Trg pet bunara, tržnica, ribarnica, Varoš, Forum… Zadar je danas završio pod vodom kao nikad prije u svojoj povijesti. Kiša ne prestaje padati već dulje od pet sati, a samo od sedam do 10.30 sati palo je oko 250 litara na metar četvorni.

Odgođena je nastava u svim školama, potopljen je Odjel intenzivne njege i trgovački centar Supernova. Pod vodom su završili i parkirani automobilikod centra.

U Zadru je nestalo struje, a ni voda više nije za piće. Telefonska centrala je u kvaru, a povremeno ne rade ni mobilne mreže.

Tijekom dva sata u Zadru je jutros palo 156 litara kiše. Prema podacima DHMZ-a, prosjek padalina za rujan u proteklih 50 godina iznosi 105 litara kiše. Ovakva količina oborina zadnji je put u Zadru zabilježena 1986.godine.


Grabar Kitarović, Plenković i ministri stižu u Zadar

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković također je na putu prema Zadru. Predsjednik Vlade pridružit će se sastanku kriznog stožera oko 15.00 sati, u prostoriji JVP-a Grada Zadra.

Uz predsjednika Vlade je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar zdravstva Milan Kujundžić. Sastanku će biti nazočni župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

Kako doznajemo, u Zadar će danas doći i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.  Predsjednica skraćuje svoj dnevni raspored kako bi što prije stigla u Zadar koji je danas zahvaćen velikim nevremenom.

 

Kiša “potopila” otok Ugljan

U samo nekoliko sati obilna kiša poplavila je cijeli otok Ugljan i ostale dijelove Zadarske županije.

Kiša i bujica poplavile su dvoranu i prizemlje OŠ Valentina Klarina u Preku, plivaju na deseci kuća, voda je ušla i u školu u Sutomišćici, poplavljeni su ugostiteljski objekti, trgovine, trajektno pristanište, urušena je cesta do Ugljana, potopljene su brodice.

Iz Županijskog centra 112 izvijestili su da su zatrpani pozivima građana te da imaju velik broj intervencija zbog obilne kiše.

Kujundžić: U zadarskoj bolnici poplavljen veliki broj prostorija

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u ponedjeljak da je obilna kiša u ponedjeljak tijekom jutra poplavila dijelove zadarske bolnice.

Kujundžić je novinarima rekao da je veliki broj prostorija u bolnici poplavljen pa je dogovoreno da se, bude li potrebe, hitni pacijenti prevoze i zbrinjavaju u Gospiću i Šibeniku.

“Ozbiljna je poplava, veliki broj prostorija u bolnici je nažalost poplavaljen ili voda curi”, rekao je Kujundžić dodavši kako je u stalnom kontaktu s ravnateljem zadarske bolnice, koju će obići tijekom dana.

Obilna kiša u Zadru poplavila je kuće i podrume, a iz Meteorološke postaje Zadar izvijestili su da je od 8 do 10 ujutro palo oko 190 litara kiše po četvornom metru, što je više nego dvostruko od prosječnih mjesečnih padalina od 98 litara.


 

Related Articles

Close