Vijesti

Zima se vratila: Padaju kiša i snijeg, sutra opet smrzavanje

Kako je bilo i najavljeno, zima se vratila, a svoje će zube pokazati u nadolazećim danima. U većem dijelu zemlje pada kiša i temperature su za nekoliko stupnjeva niže nego jučer. Uz izražen pad temperature sredinom dana, kiša će u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg, a u noći na nedjelju i drugdje u unutrašnjosti.

Bit će vjetrovito, u unutrašnjosti uz umjeren, na udare i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na sjevernom Jadranu buru, a u Dalmaciji jako i olujno jugo. Na kopnu prijepodne temperatura zraka između 5 i 10 stupnjeva Celzijusovih, a poslijepodne osjetno hladnije. Temperatura na Jadranu većinom između 10 i 15 stupnjeva Celzijusovih.

Sutra će temperature dodatno pasti pa bi one jutarnje na kontinentu mogle biti i do tri stupnja ispod nule, a dnevne će biti tek nešto više. Vrhunac hladnoće očekuje se u ponedjeljak kada ni dnevna temperatura vjerojatno neće prijeći nula stupnjeva.

foto: Screenshot/DHMZ

Na Jadranu će biti nešto toplije, ali i tamo se očekuju padaline i povremeno jak vjetar.

Hladno vrijeme zadržat će se cijeli idući tjedan, a prema trenutačno dostupnim prognozama, povratak proljeća možemo očekivati tek za desetak dana.

Velike količine padalina ovoga vikenda ponovno će povećati opasnost od izlijevanja rijeka. Najkritičnije će biti u Kosinjskoj dolini gdje se izlijeva rijeka Lika, a teško će biti i u Jasenovcu kojem prijeti Sava.

Vodostaji su ponovno u porastu i na ovoga tjedna poplavljenim područjima oko Karlovca i Hrvatske Kostajnice.

foto: Screenshot/DHMZ

Ovakvo vrijeme praćeno snijegom i niskim temperaturama posljedica je vala sibirske hladnoće koji se jutros približio našim krajevima. Velika količina hladnog zraka nagomilala se na sjeveroistoku Skandinavije i put juga krenula u utorak.

Prema animaciji koju je objavio servis Severe Weather Europe, novi trzaj zime trajat će sve do 24. ožujka. Našu će zemlju zahvatiti rub ledenog vala, a najviše će se smrzavati u dijelovima Njemačke, Poljskoj, na Baltiku.

Related Articles

Close